Opeens geen freelance opdrachten meer, wat nu?

Als zelfstandig ondernemer ben je afhankelijk van het aantal freelance opdrachten dat je binnenhaalt. Het is goed mogelijk dat je altijd voldoende opdrachten binnen kreeg om goed zaken te doen, maar dat dat ineens stopt of aanzienlijk vermindert. Dat heeft dan niets te maken met de kwaliteit van het werk dat je levert, maar meer met je vindbaarheid en je bereik. Als je geen tijd besteed aan netwerken en aan SEO, dan is het mogelijk dat je je huidige netwerk hebt uitgeput. Met de onderstaande tips haal je meer freelance opdrachten binnen en zorg je er tegelijkertijd voor dat het werk niet nogmaals stop komt te staan.

Freelance opdrachten door je huidige netwerk uit te breiden

Als het goed is heb je al een netwerk met contacten opgebouwd. Het is nu zaak om dit bestaande netwerk uit te breiden. Al je familie, vrienden, professionele contacten, kennissen en zelfs de slager is een potentiële nieuwe klant. Tegelijkertijd zijn zij je ambassadeurs die je bekendheid kunnen vergroten door je aan te raden aan hun eigen netwerk. Hoor en wederhoor is voor het binnenkrijgen van een stabiele stroom freelance opdrachten essentieel. Praat met iedereen over je producten of diensten, of het nu tijdens een kletspraatje op straat is of tijdens een beurs in je vakgebied. Er is altijd een kans dat je er direct of indirect een klant aan overhoudt.

Je online zichtbaarheid verbeteren met SEO, SEA en sociale media

Tegenwoordig is je website je visitekaartje en is sociale media de Gouden Gids. Als je daar niet duidelijk op te vinden bent, loop je veel freelance opdrachten mis. Je verbetert de positie van je pagina’s van je website in de zoekmachine resultaten door te werken aan SEO (Search Engine Optimisation). Wil je daar een schepje bovenop doen, dan gebruik je de bekendheid van de zoekmachines om advertenties te plaatsen via SEA (Search Engine Advertising). Als laatste is er de sociale media, zoals Facebook, YouTube, TikTok, LinkedIn en Instagram. Als je daar regelmatig een nieuwtje, feitje, aanbieding of update op plaatst dan kunnen die berichten zich snel verspreiden en een groot aantal internet gebruikers bereiken.

Sluit je aan bij een online platform voor opdrachten

Voor een relatief klein bedrag per maand schrijf je je als freelancer in bij een online platform als Between voor freelance opdrachten. Dit is een platform waar jij en andere freelancers kunnen reageren op opdrachten die worden geplaatst. De opdrachtgever kiest dan vervolgens één van de freelancers die hebben gereageerd uit om de klus op te pakken. Op deze manier freelance opdrachten verzamelen is een goed idee op momenten dat je zonder zit. Daarnaast bouw je op het platform ook een reputatie op, want hoe beter je het doet, hoe meer beoordelingen je krijgt en hoe sneller je wordt gekozen als er een andere opdracht komt.

Dit zijn alle drie manieren waarop je actief freelance opdrachten verzamelt en tegelijkertijd werkt aan je (online) zichtbaarheid, bekendheid en netwerk. Blijf dit doen en je kunt er ook in de toekomst op blijven vertrouwen.

Wees de eerste die reageert op "Opeens geen freelance opdrachten meer, wat nu?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*