Steeds meer Nederlanders staan ingeschreven bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Eind 2020 hadden 8,8 miljoen Nederlanders een BKR-registratie. Vaak wordt er gedacht dat je geen hypotheek kunt krijgen wanneer BKR geregistreerd staat. Dat is niet waar. Hoe dit wel precies zit lees je in dit blog!
BKR-registratie
Wanneer je een lening of krediet hebt wordt dit doorgegeven aan het BKR. Het BKR houd precies bij wie, waar een lening heeft afgesloten. Wanneer je een nieuwe lening afsluit, bijvoorbeeld voor een hypotheek, zijn ze verplicht jou gegevens op te vragen bij het BKR. Op deze manier kan er gecontroleerd worden of je kredietwaardig bent. Wanneer krijg je nou een BKR-registratie achter je naam? Je krijgt een registratie bij elke lening die je aan gaat, die groter dan €250 is en langer dan een maand loopt. Dit betekend dat je niet alleen BKR geregistreerd bent wanneer je een grote lening aangaat! Bij het afsluiten van een telefoonabonnement boven de €250 wordt je ook geregistreerd. Er zijn echter twee soorten registraties, positief en negatief. Een positieve registratie krijg je wanneer je een krediet afsluit. Wanneer jij netjes blijft betalen zal deze registratie positief blijven. Wanneer je de afspraken omtrent het terug betalen niet nakomt, en een betalingsachterstand oploopt, wordt dit gemeld aan het BKR waardoor je een negatieve registratie krijgt. Deze registratie blijft tot vijf jaar naar het aflossen van je lening staan. En dat kan gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek.
BKR-registratie en hypotheken
Bij het aanvragen van een hypotheek is de verstrekker verplicht jou gegevens op te vragen bij het BKR. Met ruim 8,8 miljoen registraties komt het daarom regelmatig voor dan men hierin geregistreerd staat. In de meeste gevallen is dit geen probleem wanneer je een hypotheek aanvraagt. Dit is afhankelijk van het soort van registratie, positief of negatief. 95% van de mensen die geregistreerd staan bij het BKR hebben een positieve registratie. Voor de 5% die negatief geregistreerd staan is dit een ander verhaal. Doordat de registratie 5 jaar blijft staan zullen de meeste hypotheek verstrekkers jou geen hypotheek verlenen. Of je een hypotheek kan krijgen hangt dus voor een groot deel af wat voor een soort BKR-registratie je hebt. Benieuwd wat een BKR registratie eventueel voor jou hypotheek betekend? Maak vrijblijvend een afspraak bij Hypotheekadviseur Enschede en vraag naar de mogelijkheden. Ligt Enschede niet in de buurt? Kijk dan eens bij hypotheekadviseur Assen.
Wees de eerste die reageert op "Kun je een Hypotheek krijgen met een BKR-registratie?"