Hoe kan je een lening berekenen?

Als je besloten hebt geld te lenen in de vorm van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, dan wil je graag weten wat je dan precies kunt lenen. Je lening berekenen kan online. Vergeet echter niet dat dit slechts een indicatie is en de kredietverstrekker uiteindelijk altijd het laatste woord heeft. Die bepaalt uiteindelijk wat je maximaal kunt lenen.

Lening bereken en wat kan men maximaal lenen?

Je lening berekenen luistert best nauw. Online vind je allemaal tools die je helpen om een indicatie te krijgen van wat je maximaal zou kunnen lenen. Uiteindelijk kan dit sterk verschillen per verstrekker van krediet. Je lening berekenen is in elk geval meer dan alleen het aangeven wat je elke maand verdient. Vragen als waarvoor je precies wilt lenen worden zeker gesteld, terwijl ook de leeftijd, of je kinderen thuis hebt wonen en je woonsituatie in het algemeen een rol kunnen spelen bij de lening berekenen.

Afhankelijk van onder meer het netto maandinkomen

Meer specifieke vragen die gesteld worden als lening berekenen aan de orde is, zijn die over het netto maandinkomen dat je geniet, de gezinssituatie en het feit of je een koop- of huurhuis hebt. Ook de maandlasten zijn uiteraard belangrijk net als het feit of je alimentatieplichtig bent. Het is bij het berekenen van de lening eveneens belangrijk of je al andere leningen open hebt staan en vooral ook over wat er nog open staat. Eventueel zou je kunnen kiezen die leningen mee over te sluiten. Dan weet je in elk geval zeker dat je per maand minder rente gaat betalen.

De bedragen die je online aangegeven worden zijn slechts ter indicatie

Je lening berekenen laat je doen door de kredietverstrekker zelf. Staar je niet blind op wat je online vindt, houdt dit slechts ter indicatie aan. Want vaak geven de online hulpmiddelen je wel een heel redelijke indicatie van het maximaal door jou te lenen bedrag. Het maakt overigens geen verschil of je een persoonlijke lening neemt of kiest voor een doorlopend krediet hoe hoog de maximale leencapaciteit is. De basis waarop de maximale lening berekend wordt, is immers hetzelfde.

Wat is de leen- en de basisnorm?

Bij de lening berekenen kom je vaak termen als basisnorm en ook leennorm tegen. De basisnorm is een bedrag dat de geldverstrekker gebruikt als minimaal inkomen dat je moet genieten wil je voor een lening in aanmerking komen. De leennorm staat voor de levensstandaard. De vertrekkers van krediet hanteren in de meeste gevallen overigens de 2 procent regeling. Er wordt vrijwel altijd uitgegaan van het feit dat er elke maand 2 procent van het geleende bedrag afgelost moet kunnen worden. Met die wetenschap kun je ook de maximale lening al enigszins berekenen. De maximale lening is de maximale maandlast gedeeld door 2 procent of de maximale maandlast vermenigvuldigt met 50.

Leningen moeten altijd afgelost worden

Leen nooit teveel en besef goed dat elke lening ook echt afgelost moet worden. Werk dus altijd met de daadwerkelijke gegevens bij het berekenen van de maximale lening. Ook zijn er tegenwoordig verschillende websites, zoals https://nederlandskredietcollectief.nl/ waarop je verzekeringen kunt vergelijken en direct kan afsluiten.

Wees de eerste die reageert op "Hoe kan je een lening berekenen?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*