Wanneer iemand zijn rekeningen niet op tijd betaalt, kan het zijn dat er aanmaningskosten worden gerekend. Bovenop de al liggende rekening. Daardoor kan de schuldenlast snel oplopen. Hoe langer je de betaling van rekeningen uitstelt, hoe dieper je in de schulden terecht komt. De meest voorkomende redenen voor overmatige schuldenlast zijn o.a. werkloosheid, ziekte, echtscheiding, consumentenaankopen, mislukt als zelfstandig ondernemer. Mensen komen ook vaak in een schuldenspiraal terecht door ongunstige voorwaarden voor leningen of creditcards. Daarom in dit blog 8 tips die je helpen voorkomen een schuldenlast op te bouwen.
1. Maak een budget
Ook kost dit wat tijd het zal helpen om de inkomsten en uitgaven beter te volgen. Het is belangrijk om deze ook geregeld bij te werken.
2. Bouw financiële reserves op
Niets is onaangenamer dan wanneer je voor een onverwachte uitgave geen middelen hebt. De kans is groot dat er dan een lening wordt afgesloten. Als je elke maand wat geld opzij zet en het eventueel zelfs investeert, kun je geld besparen omdat je geen hoge rente over een lening hoeft te betalen.
3. Betaal rekeningen op tijd
Je moet er altijd naar streven om alle rekeningen op tijd te betalen. Doet je dit niet, dan kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Dit zal de totale kosten doen stijgen. Als je merkt dat je de rekening niet op tijd kunt betalen, neem dan contact op met de schuldeiser en verleng de betalingstermijn of vraag om uitstel. Dit is beslist een betere strategie dan het betalen steeds uit te stellen.
4. Betaal nooit een oude schuld af door een nieuwe aan te gaan
Veel mensen denken dat hun financiële situatie zal verbeteren als zij een oude schuld door een nieuwe schuld vervangen. Fout. Dit is alleen geschikt als je de nieuwe hoofdsom tegen gunstige tarieven kunt lenen. Mocht je er niet zelf uitkomen kun je kijken naar bewindvoering.
5. Zeg abonnementen op
Annuleer abonnementen die je niet nodig hebt of gebruikt. Mensen nemen vaak lidmaatschappen van clubs die ze nauwelijks gebruiken. Of het nu gaat om fitness, Netflix, Amazon of andere diensten. Kijk naar je bankafschrift en annuleer abonnementen die geen waarde voor je hebben.
6. Maak een boodschappenlijstje
Voordat je naar de favoriete supermarkt gaat, moet je altijd een boodschappenlijstje maken. De reden hiervoor is dat je, wanneer je naar de supermarkt gaat, je laat beïnvloeden door reclame en uiteindelijk meer koopt dan je van plan was. Spontane aankopen kunnen je kosten met maar liefst 20% doen stijgen. Als je een boodschappenlijstje bij je hebt, kun je je beperken tot de producten die je echt nodig hebt.
7. Geef je schulden toe
Vroeg of laat zul je je schulden moeten toegeven. Dit is belangrijk, zodat je de situatie kunt evalueren en de juiste maatregelen kunt nemen om deze te verbeteren. Iedereen die financiële problemen heeft en schulden heeft, zou hulp in zijn omgeving moeten zoeken.
Wees de eerste die reageert op "8 tips om te voorkomen dat je in de schulden terecht komt"